Ansambel bratov Poljanšek

INFORMACIJE

Ansambel je nastal leta 1971, zametki zanj pa segajo več let nazaj. Bratje Danilo (letnik 1951), Rudi (letnik 1953) in Miro (letnik 1956) so rastli ob glasbi Beneških fantov, Slakov in Avsenikov, blizu pa so jim bili tudi ljudski godci in pevci.

Danilo je nekaj let spremljal s harmoniko folklorno skupino Kamniška Bistrica, po odhodu k vojakom pa je igranje prezvel Rudi, in to kar za petnajst let.

Leta 1971 so sestavili svoj prvi ansambel. V njem sta poleg bratov Poljanšek igrala še Marjan Vrhovnik in Janez Pavlič. Njihov prvi nastop je bil v gostilni pri Čibru.

Na začetku so igrali predvsem Slakove, Bardorferjeve in Avsenikove skladbe. Leta 1974 so se odločili za sodelovanje na festivalu v Števerjanu, kjer so prišli v finalni del. Leta 1986 se je Danilo “odcepil” in ustanovil svoj ansambel. Po štirih letih je njegov sestav razpadel in Rudi je brata povabil, naj pride nazaj v ansambel, ki naj bo ansambel bratov Poljanšek.

Zdajšnji sestav so ustvarili leta 1989, ko je Rudi kot glavn iavtor glasbe začel tudi pogosteje komponirati. Nekaj pesmi zanje sta zložila tudi Danilo in pevec Filip. V skupini so od tedaj: Rudi Poljanšek, z diatonično harmoniko, Danilo Poljanšek, z bas baritonom in bas kitaro, Miro Poljanšek, s trobento, Forti Hribernik, s klarinetom ter Roman Komatara, z ritem kitaro. Pojejo pa Danilo, Miro, Filip in Forti, pa tudi Rudi.

Rudi kot glavni avtor je napisal nekaj čez trideset skladb. Skoraj vse so uspešnice, in sicer: Harmonika, Godec, Najmlajši, Oba sva Abrahama, Špela (avtor Filip Kranjec), Veselo v Kamnik (avtor Andrej Blumauer), Kje si, očka moja in druge.

Njihov največji uspeh je zmaga na ptujskem festivalu, ki sta jo ansamblu prisodila strokovna komisija in občinstvo. To jim je uspelo s skladbo Najmlajši. Zmagali so trikrat na Lojtrci domačih.

Besedila za skladbe, ki jih igrajo Poljanški, pretežno pišejo Ivan Malavašič, brata Franci in Jože Smrekar, Ivan Sivec, Vera Kranjc-Kumprej in Bernard Miklavc.

Izdali so štiri kasete in dve CD plošči. Ob 25-letnici delovanja, leta 1996, so v športni dvorani v Kamniku pripravili velik koncert z gosti.

(Vir:starislovenskiansambli.weebly)

FOTOGRAFIJA IZVAJALCA

ALBUMI