Ansambel bratov Avsenik

INFORMACIJE

Žanr: : Narodno zabavna glasba
Spletna Stran: : http://www.avsenik.com/

Ansambel bratov Avsenik je v svetovnem merilu verjetno najuspešnejša slovenska glasbena skupina. Delovala je od leta 1953 do 1990. Skupina je bila sprva trio, ki je kmalu prerasel v kvartet in 1955 v Gorenjski kvintet, ta pa se je preimenoval v Kvintet bratov Avsenik. V času delovanja so izdali okrog 120 plošč in kaset v skupni nakladi več kot 30 milijonov primerkov. Skupaj imajo okoli 670 skladb.

Ansambel je bil popularen tudi v Avstriji, Nemčiji in drugod po Evropi. Na nemškem govornem območju so ga poznali pod imenom Oberkrainer Quintett, ko pa se je na tem področju predstavilo še več drugih slovenskih narodno-zabavnih skupin, pa Original Oberkrainer. Jedro skupine sta predstavljala Slavko Avsenik, ki je pisal glasbo, ter njegov brat Vilko Ovsenik, ki je pripravljal priredbe za ansambel. Slavko je igral harmoniko, Vilko pa je bil klarinetist v prvih letih delovanja ansambla.

V tujini so snemali za založbo Telefunken / Teldec (prva mala plošča je izšla leta 1955, velika 1957), doma pa predvsem za Jugoton (prve štiri male plošče leta 1957, velika 1959) in kasneje Helidon. Skupina je imela poleg harmonikarja in klarinetista še kitarista, trobentača in baritonista ter dva pevca. Sestava se je s časom spreminjala.

V tujini so se od leta 1962 naprej ustanavljali klubi njihovih oboževalcev, ki jih je bilo do leta 1989 skupaj že 150. Prejeli so več tujih priznanj za njihov prispevek k razvoju zabavne glasbe in za izvirnost, pa tudi 31 zlatih plošč, 1 diamantno in 1 platinasto.

Velja prepričanje, da so bili Avseniki začetniki novega žanra narodno-zabavne glasbe v Srednji Evropi in njihova kakovost na tem področju je nesporna. Med njihovimi največjimi uspehi so skladbe Na Golici (1955; v nemški verziji Trompeten-Echo), Na mostu, Tam kjer murke cveto (1957), Slovenija, od kod lepote tvoje (1974), Samo enkrat imaš petdeset let (1981). Okoli 70 besedil je ansamblu napisal Ivan Sivec.

Nadaljevalci Ansambla bratov Avsenik so skupina Gašperji (na nemškem področju Die Jungen Original Oberkrainer). V Begunjah na Gorenjskem je muzejska zbirka posvečena ansamblu. Avsenikovo tradicijo pa nadaljuje tudi vnuk Slavka Avsenika, Sašo Avsenik z Ansamblom Saša Avsenika.

2013 so na oder postavili muzikal Bila sva mlada oba, poklon ob 60-letnici Ansambla bratov Avsenik. Režija Jaša Jamnik, igralska ekipa: Gojmir Lešnjak – Gojc, Nataša Tič Ralijan, Maruša Majer, Žiga Udir in Tadej Pišek, ter narodno-zabavna skupina Gregorji in plesna skupina Artifex. Kostumografija Alan Hranitelj.

2018 so ob 65-obletnici na oder postavili gledališko predstavo Andreasa Brandstätterja Lepo je biti muzikant z glasbo bratov Avsenik. Dramatizacija, odrska priredba in režija: Alojz Stražar, prevod: Eva Kraševec, prevod: Darja Erbič, glasbeni producent: Slavko Avsenik ml., igrajo: Jernej Gašperlin, Primož Ložar, Grega Čepon, Klemen Bračko, Blaž Prašnikar, Ana Plahutnik, Natalija Cerar, Jure Sešek, Jože Vunšek, Pia Brodnik, Konrad Pižorn – Kondi. (Vir: Wikipedia)

FOTOGRAFIJA IZVAJALCA

ALBUMI

BESEDILA

21. Franček
24. Gospod
41. Jesenska
57. Kovaška
59. Le kdo ve
71. Moj hobi
72. Moj lovec
79. Na mostu
107. Pastirček
115. Po nevesto
118. Pod lipco
128. Potepuh
150. Rezka
152. Rudarjem
154. S teboj
177. Stari mlin
185. Uspavanka
200. Vlak drvi
201. Vrh planin
220. Zidarska

OGLASI