Aleksander Mežek

INFORMACIJE

Spletna Stran: : aleksandermezek.com/

Aleksander Mežek je doma v Žirovnici na Gorenjskem. Sprva se je v glasbeni šoli učil igranja violine, po ogledu filma The Young Ones, v katerem so vodilno vlogo igrali Cliff Richard in njegova skupina The Shadows, pa ga je dokončno očaral rokenrol in takoj je violino zamenjal za kitaro. Že kot najstnik je takrat napisal svojo prvo, še danes zelo poslušano pesem Krila.

Njegova kariera se je začela leta 1965 z nastopom v radijski oddaji Pokaži, kaj znaš. Leta 1968 je v Zagrebu srečal svojega idola Cliffa Richarda in pevko njegove spremljevalne skupine The Settlers Cindy Kent, ki ga je povabila v Združeno kraljestvo. Po končani srednji šoli, ki jo je obiskoval na Jesenicah, in odsluženem vojaškem roku je po kratki zaposlitvi v Ljubljani leta 1972 odšel v London, in sicer na ponudbo angleške založbe Word, da za britansko in ameriško tržišče posname avtorski album, ki ga je predstavil tamkajšnji publiki (Days Go By, 1974). Po uspehu njegove prve slovenske male plošče Siva pot leta 1975 je njegova glasbena kariera tekla vzporedno doma in v tujini. Njegov opus zajema več kot 20 samostojnih izdaj v Sloveniji, Združenem kraljestvu, ZDA in drugod po Evropi.

K sodelovanju je uspel pritegniti mnoge pomembne glasbene goste evropskega in svetovnega slovesa. Cliff Richard, Rick Wakeman, Luther Vandross, Londonski simfonični orkester, The Hawkins Family, Pino Paladino, Robbie McIntosh, mednarodno priznani aranžer in dirigent Paul Buckmaster, Judie Tzuke, Dave Goodes – to je samo nekaj glasbenikov, ki so se povabilom k sodelovanju odzvali predvsem zaradi kvalitete Mežkovih skladb, tem pa se pridružujejo tudi slovenski glasbeni gostje: Consortium musicum, Komorni zbor RTV Slovenija, Slovenski oktet, Mladinski pevski zbor RTV Slovenija, vokalno-instrumentalna zasedba Hiša, godalni kvartet Ethnodelia, Rok ‘n’ Band idr. Vsekakor je treba izpostaviti sodelovanje londonskih simfonikov, ki so k projektu Podarjeno srcu pristopili izključno zaradi kakovosti Mežkovih pesmi, kar je treba razumeti kot posebno čast in priznanje. Tuje goste je pripeljal v Slovenijo in jim tako predstavil njim še nepoznani del Evrope. V izbor pesmi za albume, ki jih izdaja za tuje tržišče, vedno uvrsti vsaj kakšno pesem tudi v slovenščini in tako predstavlja Slovenijo svetu. Kot edini slovenski izvajalec je leta 1995 ob 50-letnici zmage nad fašizmom imel enourni samostojni nastop v londonskem Hyde Parku, kjer je prav tako pel tudi v slovenščini. Na ta način si že desetletja prizadeva za prepoznavnost Slovenije v evropskem prostoru.

Z njim so sodelovali nekateri uveljavljeni slovenski igralci (Milena Zupančič, Sabina Kogovšek, Pavle Ravnohrib, Andrej Nahtigal), in sicer z interpretacijami besedil na albumu Žeronška koreta. Na pobudo Mira Cerarja iz Olimpijskega komiteja Slovenije sta z Adijem Smolarjem napisala himno za slovensko zvezo Fair Play. 15. julija 2003 je uradno postala evropska himna tega gibanja. Mežek jo je v odlično dodelani inačici posnel v Londonu in izdal na albumu Tracks. Gre za gibanje, ki želi po vsej Evropi razširiti uradno zaprisego športnikov pred vsako športno prireditvijo.

Kot plodovit avtor ne piše samo zase. Njegove pesmi sta posnela celo svetovni legendi popularne glasbe Cliff Richard (npr. Now You See Me Now You Don’t, Front Page, First Date) in Jerry Lee Lewis (55-Chevy). Glede tega je Mežek gotovo edinstven primer med slovenskimi ustvarjalci popularne glasbe.

Novembra 2008 je Aleksander Mežek praznoval šestdeset let in dvainštirideseto leto svoje glasbene kariere. Za to priložnost je posnel dokumentarno-glasbeno televizijsko oddajo Izza zavese. Gre za zaokrožen portret njegovega glasbenega dela v Sloveniji in tujini. Film je oblikoval mlad in uspešen filmski režiser Miha Knific. Zasnovan je kot pogovor med Aleksandrom Mežkom in sirom Cliffom Richardom, v katerem Cliff Richard spregovori o zgodbi slovenskega ustvarjalca in izvajalca. Oddaja je sestavljena iz dokumentarnega gradiva, arhivskih posnetkov, pogovorov in komentarjev. Dostop do arhivskega materiala za oddajo so med drugimi omogočili RTV Slovenija, BBC, KANAL+, ZDF, Euromedia Productions, HRT in London Wikend Television.

Ob DVD-ju je izšla tudi knjižica, ki vsebuje zapis celotnega enoinpolurnega pogovora s Cliffom Richardom v angleškem in slovenskem jeziku (In conversation : Aleksander Mežek, sir Cliff Richard in conversation / Aleksander Mežek, sir Cliff Richard v pogovoru).

Kmalu za tem je izšla še DVD-izdaja akustičnega koncerta Črno-bele slike in vse barve vmes. Posnetek zajema 16 pesmi, poleg teh pa so na DVD-ju priloženi še štirje videospoti. Akustični koncert je bil organiziran pod okriljem Občine Škofja Loka ob Tednu Evrope (10. maja 2008) na Loškem gradu. V prekrasnem ambientu grajske kapele, ki je tudi sicer reprezentativen srednjeveški kulturnozgodovinski spomenik, je Mežek pripravil odličen izbor iz svojega bogatega ustvarjalnega opusa od začetka svoje kariere do danes. (Vir:Wikipedia)

FOTOGRAFIJA IZVAJALCA

ALBUMI